På visning

På visning

Hva skal du se etter på visning?

Pusse opp?

Det er viktig å få et overblikk over hva som må gjøres i leiligheten. Ny maling på vegger er ikke dyrt og noe du kan gjøre selv hvis underlaget er fint. Dersom bad og/eller kjøkken er modent for utskifting er det en helt annen sak. Det kan bli dyrt, en må som regel ha bistand av både rørlegger, elektriker, tømrer og murer for å få dette gjort. Dette må du ta med i regnestykket når du kjøper. Samtidig kan det være mulig å gjøre et godt kjøp når leiligheten har klare oppussingsbehov. En del interessenter vil falle fra fordi det er for mye å gjøre med leiligheten. Så har du mulighet til å gjøre en del selv og er villig til å bruke en del tid på prosjektet kan en slik leilighet være et godt kjøp. 

Opplysninger om leiligheten

Prospektet som megler har laget i forbindelse med salget inneholder mye viktig info og bør leses godt før du inngir bud. I prospektet vil du også finne selgers egenerklæring, hvor selger gir informasjon om leiligheten. Det er viktig at du ser igjennom dette også, her vil det fremkomme om selger har oppdaget skader i leiligheten i sin eiertid. Du vil også finne en tilstandsrapport utført av takstmann i prospektet. Denne kan også gi viktig informasjon om tilstanden på bygget.

Dersom du er usikker på noe av den informasjonen som fremkommer i prospektet er det lurt å ta kontakt med megler som vil kunne gi deg utfyllende informasjon.  

Borettslag

Skal du kjøpe borettslagsleilighet er det veldig viktig å undersøke om det finnes planer i borettslaget som vil øke fellesgjeld og felleskostnader. Dersom borettslaget for eksempel skal skifte tak/kledning eller røropplegg er det en stor mulighet for at dette må finansieres ved å ta opp mer lån. Dette lånet blir fordelt på alle som eier leilighet i borettslaget. Lånet skal nedbetales gjennom betaling av fellesutgifter du skal betale til borettslaget hver måned. Hvis det skal gjennomføres store rehabiliteringsprosjekt kan det bety at fellesutgiftene øker mye. Det må være med i regnestykket. Dersom du ikke finner opplysninger om slike planer i prospektet, spør megler. 

Bud

Bestemmer du deg for å gi bud på eiendommen er du bundet av dette. Velger selger å akseptere budet ditt er det inngått en avtale. Det er ingen angrefrist ved kjøp av bolig. Alle forhold rundt finansieringen må også være avklart, det er ditt ansvar at du har kjøpesummen tilgjengelig til du skal overta leiligheten.